‘Art for Ukraine’: 3-daags kunstevent in Zuiderkerk Amsterdam

De Oekraïense kunstenares Marta Syrko zag met lede ogen aan hoe Russische militairen vier weken geleden haar geliefde thuisland binnenvielen. Het gevoel van onmacht dat de kunstenares overviel is iets dat velen zullen herkennen. Om toch iets te kunnen betekenen voor de vele slachtoffers die deze oorlog kent, besloot Syrko haar werk belangeloos beschikbaar te stellen aan het project Art for Ukraine; een driedaagse expositie in de Zuiderkerk in Amsterdam op 8, 9 en 10 april. De vernissage zal vrijdag 8 april geopend worden door Victoria Koblenko. De volledige opbrengst van de verkochte kunst, alsmede de opbrengst van de kaart -en drankverkoop wordt gedoneerd aan de oorlogsslachtoffers. “Mijn hart huilt voor Oekraïne. Ik wil zo graag iets doen in plaats van kijken aan de zijlijn. Kunst is sinds oudsher een verbindende factor tussen mensen en samenlevingen. Ik hoop dat mijn werk een gevoel van verbinding kan bewerkstelligen. Nu meer dan ooit is het belangrijk dat we de handen ineenslaan en samen de talloze mensen die niks meer hebben, helpen en ondersteunen.” Aldus Marta Syrko.

Expositie
De expositie zal te bezoeken zijn in de Zuiderkerk in Amsterdam in het weekend van 8, 9 en 10 april. De vernissage vindt plaats op 8 april vanaf 17.00 en zal geopend worden door de actrice Victoria Koblenko. Uitzonderlijk is dat het werk van Syrko niet alleen fysiek tentoon wordt gesteld, maar dat er ook NFT’s worden geëxposeerd. Een NFT, of Non Fungible Token, is een uniek bestand dat is opgeslagen op een digitaal kasboek, ook wel bekend als blockchain. De NFT’s worden geëxposeerd op 20 displays en een enorme LED wall en kunnen aangekocht worden met cryptocurrency. Naast NFT’s kan er ook fysiek werk worden aangekocht van de kunstenares. De volledige opbrengst, van zowel de kaartverkoop, drankverkoop - als van de verkoop van de kunst, is ten behoeve van de oorlogsslachtoffers uit Oekraïne. Art for Ukraine is een initiatief van Thijs Ordelmans (Frenchman Gallery) en Stephanie van Doorn (Nexus Hospitality).

Marta Syrko
Marta Syrko is een Oekraïense fotografe en kunstenares uit Lviv. Haar werk wordt geroemd vanwege het uitzonderlijke gebruik van zowel natuurlijk -als kunstlicht. Haar lichtspel zorgt voor een vervreemdende sensatie, waarbij de lijnen tussen fotografie, cinemagrafie en schilderkunst door elkaar heenlopen. Sprookjesachtige taferelen nemen de aanschouwer mee in een surrealiteit waarin alles mogelijk lijkt te zijn. Verdrink in haar beroemde aquatische voorstellingen of laat je meevoeren door de dromerige beelden van mensen in verbinding met elkaar en met de natuur. De unieke weergave die Syrko creëert van haar modellen en omgeving zorgen voor een gevoel van catharsis bij de kijker. De louterende werking van haar kunst schept een gevoel van connectie die we, zeker in deze tijd, moeten blijven nastreven.

Marthe
Copywriter & PR consultant
Gerelateerde items
No items found.
Terug naar overzicht