Winteraardbei Calinda haalt Nederland uit winterse sleur

Voor wie zich tijdens deze lockdown even smaakvol wil opbeuren, haast zich vanaf vandaag naar de Nederlandse supermarkten. Hier worden de schappen rijkelijk gevuld met de ‘sweet escape’ die iedereen op dit moment wel kan gebruiken: winteraardbei Calinda is weer terug van weggeweest. De Calinda aardbei is uniek in haar soort. Waar de meeste Nederlandse aardbeien zich vanaf de lente aandienen, maakt deze aardbei haar entree juist al in hartje winter. De aardbei is groot en mooi gevormd en heeft een dieprode kleur, een aromatische smaak en een sappige bite. Deze verfijnde smaken zijn niet zomaar ontstaan; daar ging een onderzoeksproces van ruim 19 jaar aan vooraf. In de winter wordt Calinda zorgvuldig geteeld in de Spaanse volle grond onder de Mediterrane zon, waarnaar ze van februari tot april te verkrijgen zijn bij diverse Nederlandse supermarkten.

Een bijzondere aardbei
De kleur, smaak en vorm van Calinda zijn het resultaat van een langdurig onderzoeksproces naar het telen van een winteraardbei. Dit onderzoeksproces werd uitgevoerd door fruitveredelingsbedrijf Fresh Forward in samenwerking met de Wageningen University Research en de joint venture Fragaria Holland. Van december tot en met juni wordt Calinda zorgvuldig geteeld in de volle Spaanse grond en vanaf februari tot april zijn de dieprode vruchten in Nederland te verkrijgen. Om de kenmerkende eigenschappen te kunnen ontwikkelen, heeft Calinda een flinke dosis Mediterrane zon nodig. Waar die zon zich normaliter ruimschoots laat zien in deze periode, was dat dit jaar net even anders. Door extreem winterse weersomstandigheden in Spanje liet Calinda dan ook iets langer op zich wachten. Het voordeel? De vruchten hebben extra rustig kunnen rijpen, wat resulteert in een intensere kleur en een nog vollere aromatische smaak. De aardbeien zijn verkrijgbaar bij Nettorama, Hoogvliet, Poiesz, Dirk, Boni, Jan Linders, Ekoplaza en Vomar.

Het proces
De rijpe Calinda’s worden na het plukken op het veld verpakt en direct naar Nederland getransporteerd.Hierdoor blijft de uitgesproken smaak goed gewaarborgd. Vanwege de hoge vruchtkwaliteit zijn de grote aardbeien goed geschikt voor transport en opslag. Samen met een uitmuntend uitstalleven, de tijd dat de aardbei in de winkel mooi en lekker blijft, wordt er gezorgd voor zeer weinig voedselverspilling. Vervolgens zorgen ervaren handelaren ervoor dat Calinda in perfecte staat in de schappen komt te liggen. Eén ding is zeker: Calinda brengt dit jaar een smaakvol vleugje geluk naar Nederland.

Over Calinda
Het aardbeienras Calinda is ontwikkeld door fruitveredelingsbedrijf Fresh Forward. In samenwerking met Wageningen University Research en de joint venture Fragaria Holland wordt zowel kennis uit onderzoek als ervaringen uit de praktijk opgedaan. Op deze manier ontwikkelt Fresh Forward fruitrassen die de wensen en behoeften van telers, handelaren en consumenten vervult. Het resultaat is een breed assortiment aan aardbeienrassen van hoge kwaliteit, waaronder Sonata, Verdi en Calinda.

Nina Lekatompessy
PR Consultant - Client Manager
Gerelateerde items
Terug naar overzicht