De tijger is los! De 52e editie van IFFR start vandaag

Back in the days, in 2015, was ik voor het eerst op het Internationaal Filmfestival Rotterdam (IFFR). Ik mocht als ‘Young Reporter’ een dagverslag maken van het evenement. Een droom voor mij als film- en documentairefanaat. Het filmfestival maakte grote indruk; makers van over de hele wereld kwamen samen in mijn stad Rotterdam om de mooiste verhalen te delen op het witte doek. Tegenwoordig vertaal ik mijn passie voor verhalen in de design- en audiovisuele producties voor Today’s Specials. Want ook in de wereld van de communicatie en PR kom je niet meer weg met een simpele video. Je begrijpt dus wel; IFFR is één van mijn favoriete evenementen van het jaar en ik deel daarom graag mijn favoriete tips.  

What’s on my list?

Ik begin elke editie met het maken van een must-go lijstje. Die maak je makkelijk met de IFFR Film Finder. Door het liken of disliken van een aantal trailers krijg je een selectie automatisch in je lijstje met favorieten gezet. Zo hoef jij alleen nog maar je ticket te kopen. Dit jaar ben ik vooral benieuwd naar nieuwe trends en innovaties in de filmindustrie. Films gaan tegenwoordig verder dan alleen het witte doek: er komen steeds meer alternatieven die gebruik maken van Augmented Reality en Virtual Reality. Technologieën die steeds meer hun plek zullen innemen in het medialandschap. Hier leer ik, naast mijn baan bij Today’s Specials, over op mijn master Media Innovation. Een aantal mooie voorbeelden hiervan vind je ook op het IFFR, waar ik zelf erg enthousiast over ben. Zo kun je op de vijfde verdieping van Depot Boijmans Van Beuningen het videokunstwerk Sunshine State van de Oscarwinnende videokunstenaar Steve McQueen bewonderen.

In het verzamelprogramma Immersive Media vind je twee VR-werken. De 360-documentaire No Place But Here dompelt je onder in de levens van de krakers in Woodstock, Zuid-Afrika. In 2017 bezette een door vrouwen geleide groep burgers twee gebouwen. Als kijker kan je jezelf inleven in de verhalen van deze krakers en hun community. In de VR-film All Unsaved Progress Will Be Lost volg je het verhaal van een vrouw die weigerde haar huis te verlaten tot ze in een spookstad woont. Een meeslepende ervaring die je een andere kant van film zal laten zien.

IFFR Food Tips

Knorrende buik na de bios of eventjes een bodempje leggen? Hierbij een aantal heerlijke tips vlakbij jouw favoriete bios:

1. Ayla

Verrassende cocktails en shared dining om de hoek van De Doelen en Theater Rotterdam.

2. Sugo

Deze vierkante pizza’s zijn de perfect voor on-the-go, schuin tegenover bioscoop Cinerama.

3. Frietboutique

Een prijswinnend frietje met vegan 3D geprint vlees. Na je bezoek aan Kino wil je die proeven!

4. By Jarmusch

Oke, Jarmusch is een beetje uit de route, maar de allerlekkerste pancakes van Nederland wil je echt niet missen. Lekker de benen strekken na een aantal films is ook geen slecht idee.

Afterparty

Geen filmfestival zonder leuke afterparty. Tijdens de 10 dagen van IFFR zijn er genoeg feestjes waar jij na een dag films kijken swingend de nacht in kan. Elke vrijdag- en zaterdagavond opent Theater Rotterdam (gratis) haar deuren om nog even door te feesten. Daarbij bouwt bioscoop KINO op vrijdag 27 januari en vrijdag 3 februari zaal 1 om tot club om haar vijfde editie van Boogie Nights te vieren, inclusief cinematic visuals. Op de laatste dag van het festival kan je mij vinden op de closing night van het festival in De Doelen. Makers, bezoekers en medewerkers komen hier samen om nog één avond te genieten van de geweldige sfeer op het IFFR.

Op naar een nieuwe editie. Laat je verrassen!

Jolijn Egas
Design & Production
Gerelateerde items
Terug naar overzicht