Distillers Hotel brengt leven terug naar Schiedamse branderij

Op de plek waar ooit het Schiedamse goud werd gestookt, verrijst een nieuwe bestemming. In de voormalige Dirkzwager-branderij, een rijksmonument uit 1861 op de hoek van het Groenweegje en de Noordvest, opent in 2026 het Distillers Hotel: een boetiekhotel met 31 kamers, koffiebar STOOM en restaurant STOOK. De 19e-eeuwse branderij is diepgeworteld in de Schiedamse jenevergeschiedenis. Na anderhalve eeuw distilleren maakt het imposante gebouw zich nu op voor een tweede leven. Daarmee wordt er opnieuw spirit geblazen in dit historisch stukje Schiedam. Op vrijdag 20 juni wordt de eerste paal geslagen. Daarmee begint het verhaal van een plek waar erfgoed, comfort en eigentijdse gastvrijheid samenkomen. “We bouwen aan een plek waar écht geleefd gaat worden,” zegt initiatiefnemer Dennis Boer. “Van een knettervers fruitsapje in de ochtend tot een verrassend gerecht met kopstootje in de avond, van een borrel aan de bar tot een vlammende nacht. In het Distillers Hotel is straks volop leven in de branderij.

Hotel, koffiebar en restaurant
Het Distillers Hotel biedt 31 kamers, verdeeld over het monument en een nieuw bouwdeel in het hart van het complex. Van intieme kamers onder de balken tot industriële familiekamers met uitzicht op de stad, allemaal in een stijl die rauwe luxe ademt. Hotelgasten, buurtbewoners en toeristen beginnen de dag bij STOOM, de koffiebar op de hoek van het pand. Geen buffet, maar vers bereide ontbijtjes van een kleine kaart. Tel daar die goede bak koffie en de ontspannen sfeer bij op en men wil blijven zitten voor de lunch met seizoensgebonden producten van lokale leveranciers. ’s Avonds opent STOOK haar deuren. Het restaurant is gesitueerd in de oude distilleerderij. Tussen de historische distilleerketels en de oude koperen leidingen serveert de keuken creatieve klassiekers uit de Franse en Nederlandse keuken: betaalbaar, toegankelijk en afgestemd op het ritme van het seizoen.

“We brengen drie werelden samen: hotel, koffiebar en restaurant, elk met een eigen karakter maar allemaal onder één dak,” zegt Boer. “Je begint de dag in het licht van STOOM en eindigt ’s avonds in de warme gloed van STOOK. Alles ademt historie, maar voelt fris en nieuw. Dat wordt de kracht van deze plek.”

Het verhaal van ‘Zwart Nazareth’
Wie straks het Distillers Hotel binnenstapt, stapt de Schiedamse geschiedenis in. In de 19e eeuw stroomde hier dagelijks jenever uit de ketels van de Dirkzwager-branderij, een imposant complex van baksteen en koper. Die geschiedenis is na de renovatie nog steeds overal voelbaar: de koperen leidingen kronkelen door het plafond van het restaurant en midden in de ruimte prijken de oude grondvaten en distilleerketels waarin ooit het Schiedamse goud werd gemaakt. “Het hele interieur van de branderij is nog aanwezig. De oude gereedschappen, de leidingen, de ketels – zelfs de kolen liggen er nog,” vertelt architect Gideon Peele van ARD / AtelierRuimDenkers. “Je zou hier met gemak kantoren of woningen van kunnen maken, maar dan haal je de ziel eruit. Dat wilden we niet laten gebeuren.” Zelfs de gevel van de nieuwbouw, opgetrokken uit diepzwarte baksteen, verwijst subtiel naar het roetverleden van Schiedam, ooit liefkozend ‘Zwart Nazareth’ genoemd.

Schiedam in beweging
De komst van het Distillers Hotel markeert een nieuwe fase in de ontwikkeling van het Dutch Distillers District. Het voormalige industrieterrein rondom de branderij wordt herontwikkeld tot een gemengde stadswijk met ruimte voor creativiteit, groen en ontmoeten. Met zijn centrale ligging en markante uitstraling wordt het hotel een ankerpunt in dit gebied in beweging. De opening van het Distillers Hotel staat gepland in 2026. Tot die tijd wordt er met veel zorg gebouwd aan een unieke plek die de rijke Schiedamse geschiedenis laat bruisen in het nu.

Noa Zeelenberg
PR Consultant
Gerelateerde items
Terug naar overzicht