Start bouw Distillers Hotel in Schiedamse branderij 

Op vrijdag 20 juni 2025 start de transformatie van de voormalige Dirkzwager-branderij aan de Noordvest in Schiedam. Het rijksmonument uit 1861, gelegen in het historische hart van de jeneverstad krijgt een nieuwe bestemming. In september 2026 opent hier het Distillers Hotel: een boetiekhotel met 31 kamers, een koffiebar (STOOM) en restaurant (STOOK). De ontwikkeling is in handen van Schiedam Invest B.V., een projectvennootschap van Jan Lok, Jan Ultee en Kick Smol, in samenwerking met architectenbureau ARD / AtelierRuimDenkers en exploitant Dennis Boer. De herontwikkeling maakt deel uit van het Dutch Distillers District, een bredere gebiedsvisie waarin erfgoed, horeca, wonen en creatieve bedrijvigheid samenkomen.

Monumentaal pand krijgt tweede leven
ARD / AtelierRuimDenkers tekende voor de herbestemming en ontwierp een plan waarin de karakteristieken van het oorspronkelijke industriële complex centraal staan. Originele elementen zoals distilleerketels, koelvaten en grondvaten worden behouden en zichtbaar geïntegreerd in het interieur. De nieuwbouw in het hart van het complex wordt uitgevoerd in diepzwarte baksteen, een subtiele verwijzing naar het roetverleden van Schiedam, ooit bekend als "Zwart Nazareth". “Het hele interieur van de branderij is nog aanwezig. De oude gereedschappen, de leidingen, de ketels – zelfs de kolen liggen er nog,” vertelt architect Gideon Peele van ARD / AtelierRuimDenkers. “Je zou hier met gemak kantoren of woningen van kunnen maken, maar dan haal je de ziel eruit. Dat wilden we niet laten gebeuren.”

Het project omvat in totaal circa 1.519 m² BVO, waarvan 1.000 m² wordt benut voor hotelkamers, 237 m² voor horeca en 200 m² voor twee terrassen aan weerszijden van het gebouw. Het ontwerp combineert erfgoedbehoud met hedendaagse functionaliteit en duurzame principes, waaronder een compact energieverbruik en het hergebruik van bestaande materialen. De historische grondvaten krijgen ook een nieuwe rol: deze zullen bijdragen aan de regenwaterretentieopgave binnen de stedelijke herontwikkeling en de toiletten van de hotelkamers voorzien van grijs spoelwater.

Combinatie van hotel en horeca
Het Distillers Hotel biedt vanaf september 2026 een combinatie van logies met daarbij toegankelijke horeca. De koffiebar ‘STOOM’ en het restaurant ‘STOOK’ krijgen elk een eigen identiteit en zijn gericht op hotelgasten, buurtbewoners én toeristen. De horeca is bewust kleinschalig ingericht, met seizoensgebonden gerechten en producten van lokale leveranciers. "We brengen drie werelden samen onder één dak," zegt exploitant Dennis Boer. "Alles ademt historie, maar voelt fris en nieuw – dat wordt de kracht van deze plek."

Gerealiseerde visie op stadsontwikkeling
De herontwikkeling van de branderij markeert een belangrijke mijlpaal binnen het Dutch Distillers District. Dit plan zet in op een mix van erfgoedherstel, horeca, wonen en creatief ondernemerschap. "Het idee voor het Distillers Hotel is ontstaan uit een grotere visie op het gebied," aldus Kick Smol, mede-initiatiefnemer van Schiedam Invest B.V. "Het was essentieel om binnen deze herontwikkeling een publiek toegankelijke plek te creëren die levendigheid toevoegt aan de stad. Met het hotel zetten we de toon voor wat dit gebied kan zijn." De uitvoering van het project is in handen van Patrick Wuister en Eric van der Griend van Wuister Projecten. De oplevering van het hotel wordt verwacht in het derde kwartaal van 2026.

Noa Zeelenberg
PR Consultant
Gerelateerde items
Terug naar overzicht