Fastfood maakte de afgelopen jaren een opvallende comeback. Na corona grepen we massaal naar comfort food, snelle bezorging en gemak. Maar het tij keert: langzaam eten met aandacht en verhaal, wint terrein. Slow food is dé nieuwe statement aan tafel. “Mensen haken massaal af van gehaast, anoniem eten,” vertelt Arjan Rosendaal, directeur van wijn- en delicatessenformule Gastrovino. “Ze zoeken iets met betekenis: tafels waar je wilt blijven zitten en goede producten met een verhaal.” Slow food is volgens Rosendaal meer dan alleen een trend. Het is een klein verzet tegen de snelheid van ons dagelijks leven, een uitnodiging om opnieuw te genieten met aandacht, liefde en minder haast.
Van protest tot levensstijl: de essentie van slow food
De slow food-beweging ontstond in 1986 als tegenreactie op de komst van een McDonald’s aan de voet van de Spaanse Trappen in Rome, een plek die symbool stond voor lange lunches en gedeelde maaltijden. Journalist Carlo Petrini waarschuwde voor het verdwijnen van smaak, traditie en ambacht. Hij richtte ‘Slow Food’ op, een pleidooi voor eten dat goed smaakt, schoon wordt geproduceerd en eerlijk wordt betaald. Inmiddels is het uitgegroeid tot een wereldwijde beweging in meer dan 150 landen. Ook bij Gastrovino ziet Rosendaal de behoefte aan producten met karakter toenemen. “Mensen willen weer weten wat ze eten. Niet alleen de streek, maar ook wie het maakt en waarom op deze manier.” Het assortiment van Gastrovino sluit daar naadloos op aan, waar herkomst en vakmanschap leidend zijn. Rosendaal noemt wijnhuis Borgogno als voorbeeld. “Daar wordt nog op traditionele wijze gewerkt, met de hand en met respect voor tijd. Hun wijnen vertellen een verhaal van generaties vakmanschap. Precies dat maakt slow food zo relevant: je proeft de aandacht.
Tafelen als tegenreactie
Slow food gaat niet alleen over wát we eten, maar vooral ook over hóé we eten. Over het ritme aan tafel. Over blijven zitten, delen, proeven. “Steeds vaker hoor ik mensen zeggen dat ze geen zin meer hebben in eten dat tussendoor moet,” zegt Rosendaal. “Ze verlangen naar avonden die zich vanzelf ontvouwen, zonder strak tijdschema. Naar tafels die gedekt blijven, gesprekken die de tijd krijgen.” Het zijn juist die momenten waarop producten tot hun recht komen. “Een stuk kaas uit Piemonte, een fles Barolo, een schaal verse pasta. Dat zijn geen producten voor een snelle hap,” zegt hij. “Die open je voor een avond. Voor een tafel vol mensen. Voor herinneringen die blijven.” Slow food nodigt uit om te vertragen. Omdat goed eten tijd mag kosten en langzaam genieten nu eenmaal beter smaakt.
Over Gastrovino
Al 90 jaar voorziet Gastrovino fijnproevers door heel Nederland van de lekkerste specialiteiten uit binnen- en buitenland. Dit dankzij een groep vooruitstrevende winkeliers die samen de basis legden voor het huidige Gastrovino. Onder het motto ‘Samen zijn we sterker dan alleen’ begonnen zij gezamenlijk met de inkoop van kruidenierswaren. Sinds de oprichting in 1932 is Gastrovino uitgegroeid tot een keten van 33 vestigingen verspreid over heel Nederland. Elke winkeleigenaar voorziet in de wijn- en delicatessenbehoeften van zijn of haar regio.